Don't Forget To Join With Our Community
×
+Get this at PelikBinAjaib

Tulisan gaul – Pasang huruf gaul di Facebook

Tulisan gaul – Pasang huruf gaul di Facebook. Apa itu tulisan gaul? Macam nak gaul tepung buat kuih raya ja Admin. Haha, bukan.. Gaul ini adalah nama sejenis tulisan yang tak ada dalam kamus. Tulisan gaul juga dikenali tulisan campur aduk. Apa yang digaulkan ialah huruf besar + huruf kecil, huruf a diganti @ dan sebagainya untuk mencantikkan lagi ayat. (Pening baca lagi adalah, haha)

So, macamana nak buat tulisan gaul nih? Kalau nak buat sendiri guna keybord depan anda pun boleh cuma penat sikitlah sebab kerap tekan Shift, silap-silap terkial tangan.

Tapi yang nie Admin tunjuk yang lagi menarik daripada “tulisan besar kecil”. Contoh status facebook dengan huruf gaul terkini adalah seperti tulisan dan gambar di bawah:

Tulisan: ☾@ґ@ ♭üαт ✝üłїṧαᾔ Ḡ@υł øʟ℮ℌ ωẘẘ▣ℙεʟїḱℬḯᾔѦʝ@ї♭▣¢◎ღ (ayat asal: Cara buat Tulisan Gaul oleh www.PelikBinAjaib.com)

tulisan gaul pasang huruf gaul di Facebook

Cara-cara pasang/tulis huruf gaul di Facebook:

1. Siap dan sediakan satu status FB yang hendak anda post tu.
2. Buka website ini ~> fsymbols.com untuk membuat Status Facebook dengan mengunakan Text Encool Tool (aka Tulisan gaul).
3. Dalam web tersebut, tuliskan atau copy kata/ayat status Fb anda tadi tu (no. 1) dalam kotak sebelah kiri.
4. Hasilnya akan terlihat dikolum (kotak) sebalah kanan secara automatik.
5. Highlight semua kata hasil Text Encool tersebut kemudian copy hasil kata-kata dari Text Encool Tool tadi.
6. Pergi ke halaman Facebook anda dan pastekan hasil Text Encool di wall Facebook kamu. Selesai!

Mudah-mudahan dengan Pasang huruf gaul di status Facebook Anda nie, banyak rakan Anda yang akan “LIKE” dan komen status tersebut. Kalau mereka tanya macamana nak buat tulisan tu, bagi saja link post nie biar belajar sendiri. Hehe!

Artikel yang berkaitan:

Filed Under: tips-tips

Tags:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply




If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

CommentLuv badge
  • Rate Us


    Rating for pelikbinajaib.com