Don't Forget To Join With Our Community
×
+Get this at PelikBinAjaib
88 Senarai Biasiswa & Pinjaman Pelajaran Malaysia 2014

Cara mengatasi stress

Cara mengatasi stress. Ada banyak cara untuk mengatasi tekanan, ia bergantung kepada jenis tekanan samada tekanan atau stress tempat kerja, stress study dan sebagainya. Selain itu cara atasi juga berkait rapat dengan individu tersebut, sebagai contoh, lelaki cara atasi stess mereka berlainan dengan wanita. Bos cara atasi tekanan berlainan dengan pekerja.

Walaupun begitu, semua itu boleh disamakan dan dikategorikan dalam kategori tertentu. Berikut ada beberapa tips, 10 cara mengatasi stress yang boleh Anda praktikkan:

cara mengatasi stress1. Berfikir Positif

Optimisme dapat menangkal kesan negatif stres, ketegangan dan kecemasan yang berada di sistem kekebalan tubuh Anda. Sangat penting untuk mengelilingi diri dengan orang-orang positif. Getaran negatif dari teman-teman dan rekan kerja dapat menyebar, sehingga sulit bagi Anda untuk bersantai. Lihatlah situasi tertentu berbeda. Mungkin cara Anda mencari mungkin menyebabkan tekanan yang banyak.

2. Tidur
Aktiviti ini boleh dikatakan amat efektif atau berkesan. Mendapatkan tidur nyenyak yang cukup memiliki kesan besar pada paras stress Anda. Fungsi kekebalan dan ketahanan terhadap penyakit pun meningkat.
Tidur tidak hanya mengurangi tahap pemulihan Anda. Tapi ingat, ini boleh juga meningkatkan tingkat stres dalam tubuh Anda jika kadarnya berlebih. Jadi, jangan tidur berlebihan kerana ini akan membuatkan badan Anda bertambah lesu.

3. Tertawa
Ketawa ketika stress dan mampu merehatkan Anda serta membantu sel-sel kekebalan tubuh berfungsi lebih baik. Temukan humor dalam hal-hal dan terlibat dalam aktiviti yang membuat Anda tertawa untuk meningkatkan fungsi kekebalan tubuh dan ketahanan terhadap penyakit.

4. Olahraga
Latihan akan mencas kembali tenaga tubuh dan fikiran Anda dan Anda akan siap untuk menghadapi apa pun. Olahraga teratur dan aktiviti fizikal tidak hanya memperkuat sistem kekebalan tubuh, sistem kardiovaskular, jantung, otot dan tulang, tetapi juga membantu dalam mengurangkan stres dengan menyediakan gangguan dari situasi stres dan meningkatkan endorfin (merasa-baik tubuh kimia).
Penelitian menunjukkan bahwa 20 minit setiap hari adalah semua yang diperlukan untuk mendapatkan manfaat. Jadi mendapatkan beberapa pam darah dan melepaskan beberapa endorfin.

5. Meditasi
Sebut pasal meditasi Admin teringat pula cerita The Incredible Hulk, dia selalu mediatasi untuk mengurangkan tekanan dan marah daripada merubah kepada makhluk hijau tu. Sebenarnya meditasi nie sangat bagus tidak hanya untuk menghilangkan stres, tetapi juga untuk relaksasi otot. Penelitian telah menunjukkan bahawa meditasi dapat membantu dalam menurunkan tekanan darah.
Cubalah mulai sekarang renungkan untuk memanggil tenaga positif. Caranya mudah, cukup hanya mengambil nafas panjang dan mengosongkan fikiran Anda. Lakukan meditasi 10 minit saja dan lihat manfaatnya.

6. Dengarkan Muzik
Apakah Anda terjebak dalam kesesakan lalu lintas atau bersiap untuk hari yang berat di tempat kerja, mendengarkan muzik kegemaran Anda merupakan metode yang bagus untuk mengurangi stres dan menghilangkan kecemasan.
Musik yang menenangkan dapat memiliki efek relaksasi pada gelisah, tegang pikiran. Hal ini juga dapat menurunkan tekanan darah, memperlambat pernapasan dan detak jantung. Cari tahu apa jenis musik yang bisa membantu Anda bekerja yang terbaik dan kemudian membuat koleksi musik untuk membantu Anda rileks dan merasa baik.

7. Pandai-pandailah bersyukur
Bersyukur merupakan cara yang paling ampuh dalam mengatasi stress, bagaimana tidak, kerana umumnya orang yang mengalami stress disebabkan tidak kuat dengan apa yang telah terjadi atau keadaan yang menimpanya. Dengan bersyukur kita akan senantiasa ingat bahawa segala sesuatu yang kita peroleh merupakan pemberian daripada ALLAH SWT dan sepatutnya kita terima dan kita kerjakan dengan rasa ikhlas.

8. Libatkan pancaindera Anda
Aroma serta wangian tertentu dapat mendatangkan kesan positif, menenangkan pada diri Anda. Anda dapat mencuba menempatkan lilin lavender, lemon atau chamomile beraroma di sekitar rumah atau pejabat Anda. Selain itu, Anda juga boleh menggunakan salah satu dari aroma pilihan Anda di kamar mandi Anda.

9. Minum teh hijau
Teh hijau mengandung asid amino, Theanine, yang membantu dalam produksi dan pelepasan bahan kimia yang disebut Dopamin. Kedua Dopamin dan Theanine merangsang perasaan ketenangan di dalam tubuh. Namun, kafein dapat memperburuk respon stres, jadi hindari minuman berkafein.

10. Urutan
Urutan seluruh tubuh membantu untuk melepaskan ketegangan dan rasa sakit dari stres otot tegang. Jika Anda tidak pernah mengurut, Anda sebenarnya sudah kehilangan salah satu hal paling indah dalam hidup Anda. Jadi, mulalah mengurut sekarang!

Ok, demikian 10 cara untuk mengetasi stress dan tekanan yang sudah Anda tahu. Teorinya sudah ada, cuma tinggal untuk dipraktikkan sahaja belum. Cubalah, semoga stess anda itu dapat di’release’ kan. Sekian.

PS: Gambar budak comel atas tu dia sedang stress. Lepas lihat gambarnya mungkin Anda terus hilang stress.

Cara mengatasi stress

Artikel yang berkaitan:

Filed Under: tips-tips

Tags:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply




If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

CommentLuv badge
  • Sponsored


    Rating for pelikbinajaib.com