Don't Forget To Join With Our Community
×
+Get this at PelikBinAjaib

Cara melupakan seseorang

Cara melupakan seseorang – bagaimana cara melupakan seseorang? Wah, ayat bagai sedang kecewa ja, Ini kes lain tak bukan kes kasih kekasih putus tunang la nie. Huhu, Admin tidak mahu menggangu perasaan anda ketika ini. Admin faham, memang bukan senang nak lupakan orang yang kita sayangi. Apa yang dapat Admin tolong adalah kongsikan tips melupakan seseorang sahaja. Di bawah ini ada beberapa tips serta cara-cara untuk melupakan seseorang.

    cara melupakan seseorang
  1. Bakar, atau buang atau sedekahkan (baik hati sikit) barang pemberian dia kepada anda kepada orang lain. Kalau dia pernah hadiahkan Anda iPhone, sedekah je pada Admin. Hehe.

  2. Jauhkan diri anda daripada berjumpa dengan dia.
  3. Jangan sesekali hubungi dia, padamkan nombor telefonnya, dan blacklistkan dia daripada henset Anda.
  4. Kalau ada YM, Facebook, delete dan remove akaun dia daripada akaun anda kemudia block terus.
  5. Cari tempat baru. Hindarilah pergi ke tempat–tempat yang mengingatkan anda pada dirinya, jauhi perkara-perkara yang berkaitan dengan dirinya. Pergilah sejauh – jauhnya. Janganlah kita mengikuti kegiatan yang dia pun menyukai kegiatan tersebut. Carilah kegiatan baru dimana anda tidak akan pernah mengingatnya lagi. Jangan mendengarkan lagu yang dia suka, jangan menonton film yang dia suka dan sebagainya.
  6. Isikan masa anda dengan perkara lain, tumpukan perhatian kepada life anda, keluarga dan rakan-rakan anda. Pendek kata: Sibukkan diri Anda dengan perkara yang berfaedah. Bila dah sibuk tak ada ruang untuk Anda fikir pasal dia.
  7. Maafkan dirinya (sekiranya dia lakukan kesalahan) – Belajarlah untuk memaafkan, bagaimanapun sakitnya hati Anda, maafkanlah dia, kerana dengan memaafkan, nescaya Anda akan lebih mudah untuk melupakannya.
  8. Banyakkan berdoa dan beribadat. Cintailah Allah diatas Segalanya

Itu antara cara melupakan seseorang tahap awal yang boleh Anda praktikkan, selalunya ramai yang berjaya. Namun kalau tak lupa juga, ikut peringkat seterusnya iaitu cara cepat melupakan seseorang di bawah ini pula:

“Buka hati anda. Ini adalah hal cara terakhir yang susah sekali yang harus Anda lakukan, kerana membuka hati anda pada orang lain adalah satu cara yang berkesan untuk melupakan seseorang. Apabila fikiran anda asyik tumpu kepada si dia, maka pemandangan anda sedikit tersekat. Bukalah hati dan mata anda pada orang lain, nescaya anda akan cepat melupakan seseorang.”

OK. Semoga cara melupakan seseorang di atas itu sedikit-sebanyak dapat membantu anda yang sedang dilamun kecewa. Lakukan dengan perlahan-lahan dan jangan paksa diri Anda. Admin pun pernah lalui masa itu juga, cuma tak lah teruk. Selalunya kes susah nak lupa seseorang nie adalah perempuan. Lelaki hati kering tak ada masalah.

Selamat mencuba!

PS: Jika diserah seluruh cinta dan jiwa ragamu kepada manusia, di mana baki cinta hatimu kepada Yang Esa?

Artikel yang berkaitan:

Filed Under: tips-tips

Tags:

RSSComments (1)

Leave a Reply | Trackback URL

  1. Lin says:

    Saya cuba bt semua pkara yg blh lupa kan dia,,tp lps 14 thn semua yg saya bt x pnh bhasil…begitu juga dgn dia,apa yg kami lalui skrg adalah saat2 sukar dlm khdupan…semoga Allah menutup pintu hati kami utk diri msing2…trime kasih ats tips2 yg dberi

Leave a Reply




If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

CommentLuv badge
  • Sponsored


    Rating for pelikbinajaib.com