Don't Forget To Join With Our Community
×
+Get this at PelikBinAjaib

10 Kelab Bola Sepak terkaya di Dunia 2011

Salam, huhu.. dah berapa hari Admin tak update blog. Padahal setiap hari berada depan laptop, sebenarnya Admin sedang sibuk sikit dengan software jana wang melalui blog nie, siapa tau? Kuntao Marketing, anda boleh lihat di sini >> http://kuntao-marketing.com. Ok, itu iklan selingan sahaja.. melalui artikel ini Admin nak update satu post yang bertajuk “10 Kelab Bola Sepak terkaya di Dunia 2011″.

Kalau kepada peminat-peminat bola sepak, mesti dapat teka kelab bola sepak yang mana berada di tangga pertama dan kedua. Kedudukan kadang-kadang berubah juga, sebagai contoh: tahun lepas kelab bola sepak A berada di tangga ke atas terkaya, mungkin tahun ini menurun ke tangga ke-2 atau ke-3. Apapun, kaya atau tidak menjadi soal, ia bergantung juga kepada prastasi kelab bola sepak tersebut! Namun sesetengah pendapat mengatakan perlu juga kaya, dapatlah membeli pemain-pemain yang berkualiti untuk berkhidmat dalam kelab masing-masing dan meningkatkan mutu mereka. Ya, betul juga tu. Ok, mari kita lihat senarai 10 Kelab Bola Sepak terkaya di Dunia 2011:

1. REAL MADRID

Nama Kelab: Real Madrid Club de Fútbol
Gelaran: Los Blancos (The Whites), Los Merengues (The Merengues)
Negara: Spain
Ditubuhkan Pada: 6 Mac 1902 (108 Tahun)
Stadium: Estadio Santiago Bernabéu, Madrid (80354 capacity)
Pemilik Kelab: Alfredo Di Stéfano & Florentino Pérez
Pengurus: José Mourinho
Liga: La Liga
Aset: $438.6 Euro

2. BARCELONA

Nama Kelab: Futbol Club Barcelona
Gelaran: L’equip blaugrana , Culers & Blaugranes atau Azulgranas
Negara: Spain
Ditubuhkan Pada: 29 November 1899 (111 Tahun)
Stadium: Camp Nou, Barcelona (99354 capacity)
Pemilik Kelab: Sandro Rosell
Pengurus: Josep Guardiola
Liga: La Liga
Aset: $398.1 Euro

3. MANCHESTER UNITED

Nama Kelab: Manchester United Football Club
Gelaran: The Red Devils
Negara: England
Ditubuhkan Pada: 1878 (133 tahun )
Stadium: Old Trafford (75957 capacity)
Pemilik Kelab: Glazer Family
Pengurus: Sir Alex Ferguson
Liga: English Premier League
Aset: $349.8 Euro

4. BAYERN MUNICH

Nama Kelab: Fußball-Club Bayern München
Gelaran: Der FCB (The FCB), Die Bayern & Die Roten
Negara: Jerman
Ditubuhkan Pada: 27 Febuary 1900 (111 tahun)
Stadium: Allianz Arena (69901 capacity)
Pemilik Kelab: Uli Hoeneß
Pengurus: Louis Van Gaal
Liga: Bundesliga
Aset: $323 Euro

5. ARSENAL

Nama Kelab: Arsenal Football Club
Gelaran: The Gunners
Negara: England
Ditubuhkan Pada: 1886 (125 tahun)
Stadium: Emirates Stadium (60355 capacity)
Pemilik Kelab: Arsenal Holdings
Pengurus: Arsene Wenger
Liga: English Premier League
Aset: $274.1 Euro

6. CHELSEA

Nama Kelab: Chelsea Football Club
Gelaran: The Pensioners & The Blues
Negara: England
Ditubuhkan Pada: 10 March 1905 (106 tahun)
Stadium: Stamford Bridge (41841 capacity)
Pemilik Kelab: Roman Abramovich
Pengurus: Carlo Ancelotti
Liga: English Premier League
Aset: $255.9 Euro

7. A.C MILAN

Nama Kelab: Associazione Calcio Milan
Gelaran: i Rossoneri (The Red and Blacks), il Diavolo (The Devil) & Casciavit
Negara: Italy
Ditubuhkan Pada: 16 December 1899 (112 tahun)
Stadium: San Siro, Milan (80074 capacity)
Pemilik Kelab: Silvio Berlusconi
Pengurus: Massimiliano Allegri
Liga: Serie A
Aset: $235.8 Euro

8. LIVERPOOL

Nama Kelab: Liverpool Football Club
Gelaran: The Reds
Negara: England
Ditubuhkan Pada: 15 Mac 1892 (119 tahun)
Stadium: Anfield (45276 capacity)
Pemilik Kelab: New English Sport Ventures
Pengurus: Kenny Dalglish
Liga: English Premier League
Aset: $225.3 Euro

9. INTER MILAN

Nama Kelab: Football Club Internazionale Milano
Gelaran: I Nerazzurri, La Beneamata, Il Biscione, Il Serpente & Baüscia
Negara: Italy
Ditubuhkan Pada: 9 Mac 1908 (103 tahun)
Stadium: San Siro, Milan (80074 capacity)
Pemilik Kelab: Massimo Moratti
Pengurus: Leonardo Araujo
Liga: Serie A
Aset: $224.8 Euro

10. JUVENTUS

Nama Kelab: Juventus Football Club
Gelaran: Vecchia Signora, Fidanzata d’Italia, bianconeri , Zebre & Signora Omicidi
Negara: Italy
Ditubuhkan Pada: 1 November 1897 (114 tahun)
Stadium: Stadio Olimpico di Torino (28000 capacity)
Pemilik Kelab: Agnelli Family
Pengurus: Luigi Delneri
Liga: Serie A
Aset: $205 Euro

Bagaimana carta top 10 ini dikira? Ok, ia dikira berdasarkan aset (dalam million) dan pendapatan (revenues) tahunan mereka, sekiranya dikira berdasarkan current value iaitu harga semasa, lain pula susunan dan kedudukannya. Jadi jangan pula anda hairan, aik.. aku tengok kat sini beritahu lain, sana pula beritahu maklumat lain. Satu lagi AsetKalau ikut harga semasa pula:

1. Manchester United ~ $1.86 Billion
2. Real Madrid ~ $1.4 Billion
3. Arsenal ~ $1.19Billion
4. Bayern Munich ~ $1 Billion
5. Barcelona ~ $975 million
6. AC Milan ~ $838 million
7. Chelsea ~ $658 million
8. Juventus ~ $628 million
9. Liverpool ~ $552 million
10.Inter Milan ~ $441 million

Mahal betul kelab mereka, patutla dapat beli ramai pemain mahal-mahal, dah tu setiap pemain juga dibayar mahal-mahal. ok, setakat itu dulu maklumat terkini yang dapat Admin kongsikan bersama anda semua. Sekiranya admin ada maklumat yang best-best insya-Allah Admin akan post di sini. Sekian, selamat menjalani ibadah Ramadhan.

Artikel yang berkaitan:

Filed Under: sukan

Tags:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply




If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

CommentLuv badge
  • Rate Us


    Rating for pelikbinajaib.com