Don't Forget To Join With Our Community
×
+Get this at PelikBinAjaib
88 Senarai Biasiswa & Pinjaman Pelajaran Malaysia 2014

Tempat menarik di Korea Selatan

Tempat menarik di Korea Selatan. Kalau Admin post tentang tempat menarik di Korea akan ada pembaca yang salah faham nanti. Sebab negara Korea terbahagi kepada dua iaitu Korea Utara dan Korea Selatan.

Artikel kali ini Admin akan kongsikan kepada pembaca-pembaca blog www.PelikBinAjaib.com yang minat cerita Korea tu senarai tempat menarik di Korea Selatan. Mana tahu ada hajat nak pergi ke tempat menarik di Korea Selatan macam dalam filem Korea tu. Tambahan pula tahun 2011 hingga tahun 2012 merupakan Tahun Melawat Korea.

Di bawah ini adalah senarai tempat-tempat menarik di Korea Selatan yang boleh anda lawati:

Tempat menarik di Korea Selatan

 1. Tempat menarik di Korea Selatan (Bandar Seoul)

  COEX Aquarium: Akuarium terbesar di Seoul dengan lebih 40,000 ikan dan lain-lain laut makhluk di lebih 90 kereta kebal. Anda boleh melihat penyu, batu karang dan ikan yu hidup. Jika anda bernasib baik, anda boleh mendapatkan melihat obor-obor, glassfish atau laut-kuda.

  63 Bangunan: mempunyai akuarium kecil. Ia mempunyai dek pemerhatian di tingkat 60. Di dalam Aquarium Sea World ini ada penguin, reptilia dan anjing laut. Bagi pencinta makanan terdapat Buffet Plaza Fountain untuk menjamu selera.

  Jogyesa: kuil Buddha terbesar di Seoul. Terdapat tradisi menyalakan satu batang lilin atau kemenyan dan kemudian berjalan di sekitar sebuah pagoda (bangunan keagamaan) yang tujuh peringkat untuk membuat hasrat. Kuil ini adalah sangat popular dan banyak dikunjungi semasa perayaan untuk meraikan hari jadi Buddha pada awal Mei. Di sekitar kuil terdapat kedai-kedai yang menjual gambar-gambar Buddha, manik dan lilin.

  Chonggyecheon: ini adalah satu aliran tiruan yang berjalan melalui tengah-tengah pusat bandar Seoul. Sebuah tempat yang sempurna untuk bersiar-siar pada waktu petang di kalangan penduduk dan rakyat Korea.

  Kampung Rakyat Korea (Korean Folk Village): Kampung ini terletak berhampiran Suwon. Ia merupakan muzium yang amat popular kerana ia diwujudkan semula sempena kehidupan Dinasti Chosun.

  Nansan-Gol: tempat yang terkenal untuk pameran, persembahan dan acara kebudayaan. Ia tidak memberi gambaran terhadap rumahan tradisional Korea.

  War memorial of Korea: terletak berhampiran Itaewon. Memorial perang terbesar di dunia. Tidak hairanlah sangat kalau anda sendiri anggap sejarah Korea yang memang penuh dengan peperangan. Muzium ini menempatkan lebih 8000 peninggalan perang dan senjata! Anda juga boleh melihat footages (ukuran panjang) filem foto, hitam dan putih, relik dan artifak Perang Korea yang terkenal dan zalim (1950-1953). Tarikan lain di Muzium ini adalah kapal perang penyu yang terkenal Admiral Sun-Sin. Ia mengambil masa kira-kira tiga jam untuk melihat seluruh muzium, jadi anda perlu datang awal. Sila ingat bahawa makanan ringan yang boleh dibawa masuk.

  Seoul Tower: menara di gunung Nissan menawarkan pemandangan panorama bandar Seoul. Meja pemerhatian yang terletak di atas bersama-sama dengan beberapa restoran bertaraf dunia. Menara ini baru-baru ini telah dirombak dan menjadi lebih mudah untuk dimasuki oleh kereta kabel, bas kuning atau hanya dengan berjalan kaki dari stesen bawah tanah Seoul.

 2. Tempat menarik di Korea Selatan (Bandar Busan)

  Busan merupakan bandar ke-2 terbesar di Korea Selatan dan juga merupakan bandar pelabuhan yang terbesar. Ia turut mempunyai bahagian tarikan untuk pelancong, antaranya:

  Busan Aquarium: tangki ikan, yang terletak di pinggir pantai Haeundae, merupakan rumah kepada 50,000 ikan. Ia juga mengadakan kelas jerung menyelam kepada mereka yang tidak tahu penyelam (bukan penyelam) untuk membolehkan mereka datang dengan menghampiri kehidupan marin sedekat yang mungkin. Sesiapa yang berminat untuk memberi makan ikan boleh menaiki bot yang kini agak popular.

  PBB Memorial yang terletak di Nam-gu tanah perkuburan dibina untuk mengingati tentera yang meninggal dunia semasa Perang Korea pada tahun 1951. Ia telah dibina oleh PBB sekitar tahun 1951. Tempat ini mungkin sesuai kepada peminat sejarah tetapi anda tidak dibenarkan untuk mengambil fotokopi untuk dibawa pulang.

  Kuil Beomeosa: terletak di gunung Kumjong kuil Buddha yang merupakan kuil Buddha terbesar di Korea. Menurut legenda Korea air kuil dikatakan mempunyai sifat-sifat yang ajaib. Masakan tidak, ia adalah air dari Air mata gunung yang sangat sihat. Kuil itu diasaskan pada 678 TM tetapi sebahagian daripada kuil asal telah dimusnahkan oleh serangan Jepun 1592-1593. Kuil ini pasti berbaloi untuk di lawati tetapi sebelum menuju kembali ke kota jangan lupa untuk merasai kelazatan bawang hijau pancake dalam salah satu restoran-restoran yang terdapat di perhentian bas yang berhampiran.

  Haeundae Beach: pantai yang paling terkenal di Busan 1.5 km panjang. Ia merupakan tempat yang ideal untuk bersiar-siar bersama keluarga. Salji yang turun adalah pemandangan yang indah sambil melihat burung camar-camar berlegar di sekitarnya. Pantai ini juga popular untuk semua jenis sukan air.

 3. Tempat menarik di Korea Selatan (Bandar Daegu)

  Daegu adalah bandar ke-3 terbesar Korea Selatan yang dikenali sebagai tempat pembuatan tekstil. Tempat-tempat pelancongan sangat sedikit di bandar ini.

  Bullo-Dong Tumuli Park: yang terletak berhampiran Lapangan Terbang Daegu, tempat itu sebenarnya adalah tanah perkuburan. Di seberang lembah anda akan melihat ketinggian rumput yang dikenali sebagai tumuli atau makam. Seseorang yang mempunyai kedudukan yang lebih tinggi akan mempunyai kuburnya di lokasi yang lebih tinggi di atas bukit.

  Daegu National Museum: terletak di Suseon-gu dan mudah untuk mendapat perkhidmatan bas. Muzium tersebut mempunyai koleksi barang-barang tembikar yang bagus dan ikon-ikon patung Buddha.

  Woobang Tower Land (Menara Woobang): mempunyai taman tema yang sangat popular di kalangan kanak-kanak.

 4. Tempat menarik di Korea Selatan (Bandar Gwangju)

  Gwangju atau dikenali sebagai ‘bandar kehidupan dan cahaya’ telah dikurniakan dengan landskap semula jadi dan suasana yang berhutan.

  Tarikan utama adalah seperti berikut:

  Gwangju National Museum: ia mempunyai koleksi seramik Cina yang ditemui pada tahun 1975 di dalam abad ke-14 kapal-kapal karam.

  18 Mei National Cemetery: merupakan tanah perkuburan yang dibuka sedekad lalu sebagai satu penghormatan yang sesuai kepada 325 orang awam yang mengorbankan nyawa mereka dalam kebangkitan Gwangju tahun 1980. Ia merupakan sebuah muzium yang kecil tetapi memberikan keterangan yang jelas mengenai peristiwa-peristiwa trauma yang berlaku semasa lipatan sejarah 28 tahun yang lalu melalui filem-filem video dan foto.

 5. Tempat menarik di Korea Selatan (Bandar Jeju)

  Jeju-Si sebenarnya bukanlah sebuah bandar yang glamor tetapi terdapat satu struktur sejarah, sebuah taman yang besar, beberapa restoran dan bar.

  Fantasia: Merupakan sebuah taman tema yang kecil dan mengecewakan.

Membeli-belah di Seoul juga boleh menjadi satu pengalaman yang unik di mana anda boleh mendapatkan apa-apa sahaja barang daripada sotong kering sehinggalah sekeping DVD. Pasaran tempatan adalah tempat yang sempurna untuk membeli-belah barang murah dan anda boleh mendapat banyak diskaun jika anda membeli apa-apa barang-barang pengguna buatan Korea yang dihasilkan seperti pakaian, kasut dan barangan kulit.

Tempat menarik di Korea SelatanDemikian antara tempat-tempat menarik di Korea Selatan yang boleh Anda lawati sekiranya Anda ingin bercuti atau melancong ke sana. Sekiranya Anda ingin membuat tempahan hotel di Korea Selatan secara online, Anda boleh lakukannya melalui kotak search di bawah, atau terus ke pautan terpilih ini ~ Senarai Hotel di Bandar Seoul, Senarai Hotel di Bandar Busan, Senarai Hotel di Bandar Daegu, Senarai Hotel di Bandar Gwangju, Senarai Hotel di Bandar Jeju.

Cara menggunakan search box di bawah: Masukkan “Destinasi = South Korea”, Tarikh dijangka masuk hotel, Tarikh jangka keluar, bilangan tetamu (ahli), dan bilangan bilik. Kemudian klik butang “Search”.

Dengan membuat tempahan secara online dapat menjimatkan wang anda berbanding tempahan secara terus di hotel tersebut selain daripada menjimatkan masa Anda juga.

Kepada Anda yang akan pergi melancong ke Korea Selatan dalam masa terdekat ini, Admin ucapkan selamat bercuti. Setakat itu dulu perkongsian Admin tentang tempat menarik di Korea Selatan. Semoga info-info di atas berguna buat rujukan Anda di masa hadapan. Sekian.

Artikel yang berkaitan:

Filed Under: santai

Tags:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

CommentLuv badge
 • Sponsored


  Rating for pelikbinajaib.com