Don't Forget To Join With Our Community
×
+Get this at PelikBinAjaib
88 Senarai Biasiswa & Pinjaman Pelajaran Malaysia 2014

Refleksologi tapak kaki

Refleksologi tapak kaki – Siapa selalu buat urutan tapak kaki aka refleksologi? Kepada Anda yang selalu buat samada ‘sendiri’ ke atau di rumah urut (eheh), memang asyik sekali. Urutan tapak kaki ini bagus untuk melegakan urat saraf yang tersimpul tu. Admin sendiri dari dulu selalu selepas bangun tidur akan mengeliat dahulu kemudian urut-urut tapak kaki sendiri.

Di bawah ini Admin sertakan satu artikel kesihatan tentang reflesologi tapak kaki buat bacaan tambahan Anda.

refleksologi tapak kakiRefleksologi diperakui berkesan pulihkan sistem badan selain meredakan kelenguhan . SEJAK kebelakangan ini, pusat refleksologi dengan khidmat urutan kaki dan pelbagai terapi urutan bercambah menjadi industri diminati ramai terutama kalangan individu yang bekerja dalam suasana stres.

Teknik refleksologi mempunyai banyak kelebihan khususnya untuk kesihatan tubuh. Refleksologi membabitkan urutan pada 62 titik utama yang ada pada tapak kaki seseorang. Semua titik berkenaan mempunyai hubungan dengan organ utama pada tubuh antaranya jantung, paru-paru, ginjal, organ seks dan otak.

Apabila seseorang itu berasa penat dan letih, pasti ada sesuatu yang tidak kena pada sistem tubuh mereka. Justeru, refleksologi adalah jawapannya kerana selain murah, ia juga diakui berkesan. Pasti ada yang bingung memikirkan apa kaitannya urutan kaki dengan kesihatan sistem badan manusia. Sebenarnya, semua toksin yang tidak dapat dinyah keluar daripada badan berkumpul pada kaki, jadi apabila urutan dibuat, toksin akan mengalir dan keluar melalui sistem perkumuhan.

Apabila teknik urutan kaki dibuat secara berkala misalnya seminggu sekali, kaki yang lenguh juga akan berasa lebih ringan.

Malah, sesiapa yang mengalami masalah tidur juga disarankan melakukan refleksologi kerana selepas sesi urutan, pesakit akan berasa lebih sihat. Mereka juga disarankan supaya meminum air lebih banyak daripada biasa bagi membolehkan toksin yang berkumpul keluar melalui peluh dan air kencing. Bagi mengetahui jika ada masalah pada bahagian organ tubuh seseorang, mereka biasanya akan berasa sakit ketika tekanan lembut dibuat pada bahagian tertentu di tapak kaki.

Rasa sakit menandakan bahagian berkenaan bermasalah. Bagaimanapun, selepas beberapa sesi urutan dibuat, pesakit biasanya akan meneruskan urutan kerana yakin dengan keberkesanan rawatan. Ada yang mengakui selepas mengamalkan refleksologi, badan lebih sihat malah sistem imunisasi juga lebih baik.

Gambar titik refleksologi tapak kaki

refleksologi tapak kaki

Kelebihan rawatan Refleksologi tapak kaki

 • Melancarkan pengaliran darah
 • Meningkatkan daya tahan individu
 • Mengurangkan risiko tulang reput
 • Menyeimbangkan kedudukan badan
 • Melancarkan pergerakan
 • Menguatkan otot kaki
 • Mengurangkan risiko kencing tidak lawas
 • Menguatkan tulang dan pinggul
 • Mengurangkan risiko sakit sendi
 • Mengurangkan rasa letih
 • Mengelak risiko sembelit
 • Mengurangkan masalah usus
 • Mengurangkan masalah pada bahagian peranakan.
 • Refleksologi: Kenali Titik Refleksi Anda

Pentingnya Perjalanan Darah yang Lancar

Untuk membolehkan badan kita berfungsi secara normal, setiap organ memerlukan darah kerana darahlah yang membawa zat makanan yang diperlukan oleh badan seperti oksigen, hormon, antibodi serta membawa keluar bahan buangan kotor(toksin) dalam badan. Lancarnya perjalanan darah maka makin sihatlah badan kita. Jika salah satu organ badan sakit, maka ia memerlukan perjalanan darah yang lancar untuk membantu menyembuhkan penyakit itu.

Tanda-tanda sakit semasa diurut.

Seperti yang disebutkan tadi, jika perjalanan darah tidak lancar, organ tubuh akan terhalang dari mendapat zat makanan, manakala bahan buangan yang patut dikeluarkan tertahan-tahan maka kotoran/toksin tu mendap dalam saluran darah. Maka fungsi bahagian badan anda akan terganggu sebab tak cukup darah dan zat makanan, lalu timbullah penyakit. Biasanya pakar urutan ini dapat meneka penyakit yang dialami kerana titik refleksi yang sakit akan rasa macam berpasir, maksudnya ada mendapan toksin dalam saluran darah. Jika rasa sakit semasa diurut, itu tandanya bahagian badan berkenaan ada penyakit. Jadi itulah perlunya ia diurut untuk melancarkan perjalanan darah supaya darah terus membawa zat makanan manakala mendapan toksin dapat dikeluarkan.

Apa yang terjadi apabila toksin berlebihan berkumpul dalam badan?

Toksin yang berkumpul dalam badan boleh mengakibatkan tubuh berasa letih dan lemah. Mereka juga akan mudah dihidapi penyakit.

Bagaimana toksin terjadi?

 • Amalan memakan makanan segera, berlemak, zat pengawet, perisa tambahan, pewarna tiruan dalam makanan dan minuman.

 • Radiasi daripada alatan elektronik seperti komputer, telefon bimbit dan televisyen.
 • Merokok
 • Memakan buah-buahan atau sayuran yang diawet dengan bahan kimia
 • Memakan daging merah yang diawet atau disejuk beku.

Tentang tempat rawatan refleksologi urutan tapak kaki pula Admin rasa kini sudah ada banyak di semua negeri di Malaysia. Anda cari di banggunan perniagaan di negeri masing-masing. Kalau di KL lagilah banyak siap buat urutan di luar lagi. Kira lepas balik kerja terus duduk di atas kerusi hadapan pusat urut refleksologi. Nak lagi senang belajarlah, Anda urut kaki suami, suami urut kaki isteri. Ahaha.

Ok, semoga artikel tentang Refleksologi tapak kaki dapat menambah pengetahuan Anda tentang info kesihatan semasa. Sekian.

Artikel yang berkaitan:

Filed Under: kesihatan

Tags:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

CommentLuv badge
 • Sponsored


  Rating for pelikbinajaib.com