Don't Forget To Join With Our Community
×
+Get this at PelikBinAjaib
88 Senarai Biasiswa & Pinjaman Pelajaran Malaysia 2014

Makanan untuk kesuburan lelaki

Makanan untuk kesuburan lelaki – Artikel tentang kesihatan kali ini Amdin akan kongsikan tentang makanan untuk kesuburan lelaki. Penting kepada lelaki yang dah kahwin dan bakal berkahwin. Kepada yang belum lagi nak kahwin tu, boleh lah simpan maklumat ini buat rujukan pada masa hadapan. Kalau tak subur susah nak dapat zuriat dan peratusan untuk mendapat anak pun kurang.

Di bawah ini adalah contoh makanan untuk kesuburan lelaki:

1. Makan betik untuk tingkatkan kesuburan
Seperti yang diketahui, buah betik memang kaya dengan vitamin C dan merupakan antioksidan yang baik untuk tubuh badan. Selain itu, buah betik turut mempunyai kelebihan lain terutama dalam meningkatkan jumlah dan kesuburan sperma. Tahukah anda, kekurangan vitamin C dalam badan boleh menyebabkan ketidaksuburan sperma? Oleh itu, langkah terbaik untuk meningkatkan kesuburan dan kuantiti sperma adalah dengan mengambil buah betik dalam diet harian. Pengambilan 500 miligram vitamin C setiap hari amat perlu untuk lelaki dewasa. Jadi vitamin untuk kesuburan lelaki ialah vitamin C.

2. Makan makanan laut tingkatkan kualiti sperma
Ingin tingkatkan kualiti sperma? Manjakan diri kamu dengan makanan laut seperti abalon, tiram dan siput-siput laut yang lain. Makanan laut dikatakan mengandungi mineral yang boleh meningkatkan kualiti sperma. Ayah Admin pun sarankan.

Selain daripada makanan, amalan hidup harian juga ada kaitan dengan kesuburan lelaki, sebagai contoh; berlari selama 8 jam seminggu dapat mengelakkan kanser prostat.

Kajian oleh Universiti Harvard terhadap 17 ribu alumninya menunjukkan senaman seperti berlari lapan jam setiap minggu mampu menurunkan risiko gangguan prostat. Oleh itu, perhatikan diet anda kerana lelaki Asia dikatakan berkemungkinan besar diserang gangguan prostat berbanding lelaki Barat kerana pemakanan orang Asia lebih tinggi lemak dan kolesterol yang boleh mendorong pembesaran prostat. Selain senaman, lelaki juga perlu membanyakkan pengambilan buah-buahan dan sayuran dalam diet.

Terdapat banyak lagi cara meningkatkan kesuburan lelaki umumnya dan cara meningkatkan kualiti sperma khususnya. Buat masa sekarang Admin kongsikan tentang makanan untuk kesuburan lelaki dahulu. Lain-lain petua kesuburan lelaki insya-Allah Admin akan kongsikan di lain waktu.

Namun jika anda perlukan maklumat tambahan tentang kesuburan lelaki, Admin sarankan supaya anda mendapatkan panduan lengkap di sini ~ Panduan Muktamad Kesuburan Lelaki

Setak ini dahulu, selamat beramal.

Artikel yang berkaitan:

Filed Under: kesihatan

Tags:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

CommentLuv badge
  • Sponsored


    Rating for pelikbinajaib.com