Don't Forget To Join With Our Community
×
+Get this at PelikBinAjaib
88 Senarai Biasiswa & Pinjaman Pelajaran Malaysia 2014

Nauzubillah min zalik Maksud

Nauzubillah min zalik maksud. Apakah maksud Nauzubillahi min zalik? Buat pengetahuan Anda ungkapan itu asalnya daripada kalimah Bahasa Arab, ia ditulis begini:

نعوذ بالله من ذلك

Jadi ditulis di dalam abdjad rumi “nauzu billahi min zalik” yang membawa maksud: “Kami berlindung dengan Allah daripada perkara (perkara buruk) tersebut (daripada menimpa kami).”

Jika merujuk Kamus Dewan Bahasa Edisi Ke-Empat pula di muka surat 1073, nauzubillah atau nauzubillahi bermaksud kita berlindung dengan bantuan Allah (mudah-mudahan Allah melindungi kita).

Nauzubillah min zalik Maksud

Ungkapan ini selalunya kita dengari dan disebut oleh ustaz-ustaz di dalam ceramah, seperti ketika memberi contoh perlakuan orang yang tidak senonoh, jadi mengucapkan ungkapan “Nauzubillah min zalik” yakni “Kami berlindung dengan Allah daripada perkara tersebut” atau dengan ayat mudah faham, kami berlindung dengan Allah daripada terikut-ikut perlakuan buruk itu.

Ataupun ketika menceritakan tentang bencana yang menimpa sesuatu kaum dan tempat, diucapkan ungkapan “Nauzubillah min zalik” sebagai doa agar Allah lindungi kita daripada terkena bencana seperti yang menimpa kaum itu.

Ungkapan dan makna nauzubillah min zalik ini digunakan di akhir bicara umpama doa menolak bala.

Ok, Admin harap anda faham apa yang Admin terangkan tentang maksud nauzubillah min zalik tu. Semoga bermanfaat. Wassalam.

Artikel yang berkaitan:

Filed Under: informasi

Tags:

RSSComments (1)

Leave a Reply | Trackback URL

  1. admin says:

    nauuzubillah hi manall zoolimin maksudnya kami berlindung dengan-Nya (Allah) daripada orang-orang zalim.

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

CommentLuv badge
  • Sponsored


    Rating for pelikbinajaib.com