Don't Forget To Join With Our Community
×
+Get this at PelikBinAjaib
88 Senarai Biasiswa & Pinjaman Pelajaran Malaysia 2014

Kelebihan hari Selasa dalam Islam

Kelebihan hari Selasa dalam Islam – Setiap hari di dalam 7 hari semuanya Ada kelebihan dan peristiwa yang berlaku. Untuk artikel kali ini Admin mulakan dengan hari Selasa kerana hari ini hari Selasa. Hari-hari lain Admin akan update esok, lusa dan seterusnya semua berjumlah 7 hari.

Tahukah Anda apa kelebihan hari Selasa dalam Islam? Yakni dalam sejarah Islam sejak Nabi Adam A.S sehingga Nabi Muhammad SAW. Di bawah ini adalah antara kelebihan dan peristiwa yang berlaku pada hari Selasa, atau dalam Bahasa Arabnya ditulis: الثلاثاء

Kelebihan hari Selasa dalam Islam

Kelebihan hari Selasa dalam IslamRasulullah saw ditanya tentang hari Selasa, Maka Beliau menjawab : Hari Selasa adalah Hari Berdarah. Para sahabat bertanya : Mengapa demikian ya, Rasulullah? Lalu Beliau menjawab: Karena pada hari itulah Siti Hawa Haid & Putra Adam membunuh saudaranya sendiri. Sebagaian Ulama telah menjelaskan Bahwa pada hari selasa ada 7 Jiwa yang bernyawa dibunuh, diantaranya:

1.) Jurjais Bin Fathin as. dibunuh (Seorang pemuda ahli Ibadah, ia hidup pada masa raja Dardaniyah yang terkenal dengan penyembahan berhalanya)
2.) Wafatnya Nabi Yahya as.
3.) Wafatnya Nabi Zakaria as.
4.) Meninggalnya tukang sihir Fir’un
5.) Meninggalnya Asiah binti Muzahim isteri Fir’un
6.) Sahib, Sapi Betina Bani Israil disembelih
7.) Meninggalnya Habil putera Adam as.

Maka, barang siapa yang ingin berbekam hendaklah ia melakukan pada hari Selasa. Demikian 7 peristiwa yang berlaku pada hari Selasa yang dimana setiap peristiwa tersebut mempunyai hikmah dan pengajaran yang dapat kita ambil ikhtibar daripadanya.

Amalan Zikir Hari Selasa

اللهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَىٰ اٰلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّد
(ALLAH HUMMA SOLLI ‘ALA MUHAMMAD WA ‘ALAAALII MUHAMMAD)

Esok Admin akan kongsikan pula kelebihan hari Rabu dengan pembaca semua (Update: Kelebihan hari Rabu. Insya-Allah. Semoga artikel bertajuk Kelebihan hari Selasa dalam Islam ini dapat kita sama-sama ambil intipati daripadanya. Wassaam

Artikel yang berkaitan:

Filed Under: informasi

Tags:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

CommentLuv badge
  • Sponsored


    Rating for pelikbinajaib.com