Don't Forget To Join With Our Community
×
+Get this at PelikBinAjaib
88 Senarai Biasiswa & Pinjaman Pelajaran Malaysia 2014

Ikan Beluga Sturgeon VS ikan paus Beluga

Ikan Beluga Sturgeon VS ikan paus Beluga. Satu jenis rupanya ganas dan sejenis lagi rupanya comel, itulah perbezaan ketara diantara kedua-dua ikan yang mempunyai nama yang hampir sama iaitu Ikan Beluga Sturgeon dan Ikan Paus Beluga. Admin sendiri masa mencari maklumat tentang ikan Beluga nie pun konfius awalnya: eh! Mana satu ikan beluga nih? Lain benar rupanya.

Di bawah ini adalah koleksi gambar ke dua-dua spesis ikan beluga. Berbeza bukan? Ker Admin salah info? Haha! Tunjuk gambar yang ganas dulu.

Ikan Beluga Sturgeon

Ikan Beluga Sturgeon

Ikan Beluga Sturgeon

Menurut maklumat dari Wikipedia: Ikan Beluga Sturgeon (Huso huso) di Laut Kaspia, dilaporkan mampu tumbuh hingga 5,5 m dengan massa 2000 kg (2 ton !), sementara kaluga (Huso dauricus) dari sungai Amur memiliki panjang yang sama dengan berat 1000 kg. Mereka diperkirakan merupakan ikan yang memiliki usia tertua, beberapa mencapai usia kematangan seksual di usia 20 tahun dan mampu hidup hingga usia 100 tahun.

Ikan paus Beluga

ikan paus Beluga whale

ikan paus Beluga whale

Ia juga dinamakan Ikan paus putih Beluga. Sekumpulan ikan paus putih iaitu Beluga yang comel telah difotokan di tempat perlindungan ikan paus khusus direka dan dibina oleh ahli-ahli biologi marin dari Universiti St Petersburg pada tahun 2006 (Gambar di atas).

Sebenarnya ini pertama kali Admin dengar nama pelik spesis ikan Beluga nie. Ada di kalangan oembaca blog www.PelikBinAjaib.com yang pernah lihat secara life Ikan Beluga? Mana tahu, ada buat kajian lapangan ke pasal spesis ikan beluga nih. Hehe. Kalau ada, kongsikanlah sikit maklumat hasil kajian Anda tu ya. Sekian.

Artikel yang berkaitan:

Filed Under: informasi

Tags:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

CommentLuv badge
  • Sponsored


    Rating for pelikbinajaib.com