Don't Forget To Join With Our Community
×
+Get this at PelikBinAjaib
88 Senarai Biasiswa & Pinjaman Pelajaran Malaysia 2014

Al-Quran Merungkai Cara Mengesan Penipuan

Al-Quran Merungkai Cara Mengesan Penipuan ~ Subhanallah Allahuakbar, salah satu bukti bahawa Al-Quran itu adalah mukjizat Kalamullah. Ajaib dan luar biasa! Siapa sangka pada waktu seribu empat ratus tahun yang lalu tanpa teknologi canggih, Al-Quran telah membongkar cara bagaimana mengesan penipuan melalui ayat yang sangat pendek tapi memberi makna yang sangat jelas melalui ayat tertentu.

Al-Quran Merungkai Cara Mengesan Penipuan

Sebelum dipaparkan apakah ayat tersebut, ingin Admin kongsikan bersama pembaca blog www.PelikBinAhjaib.com tentang suatu kaedah yang digunapakai pada masakini bagi mengesan pembohongan. Kaedah tersebut menggunakan pengimejan ke atas otak melalui getaran magnetik atau lebih dikenali sebagai FMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging).

Kaedah tersebut dapat mengesan gerak balas yang berlaku ketika otak sedang melakukan penipuan. Bukan itu sahaja, melalui kaedah ini alat mengesan pembohongan dapat diwujudkan. Terdapat banyak kawasan unik dalam otak yang terlibat dalam penipuan dan percakapan benar yang boleh dikesan melalui kaedah FMRI.

Ujikaji Ke Atas Ubun-Ubun Otak Manusia

Fakta mengesahkan, di dalam otak seorang yang sedang melakukan pembohongan terdapat tujuh kawasan yang aktif tetapi dalam otak orang yang bercakap benar, terdapat hanya 4 kawasan yang aktif.

FMRI Functional Magnetic Resonance Imaging

Mengapa hal ini berlaku?. Bagi melakukan pembohongan, otak perlu berusaha lebih keras lagi bagi mengaktifkan kawasan-kawasan yang bergerak balas dalam otak untuk menjana idea-idea dusta berbanding dengan bercakap benar. Ketika proses pendustaan sedang berlaku, bahagian hadapan otak yang mana terletaknya kawasan ubun-ubun akan bertindak balas yang melalui bahagian medial inferior, pre-central area, hippocampus, temporal tengah dan juga kawasan limbic. Begitu juga ketika bercakap benar, terdapat juga aktiviti di bahagian otak hadapan iaitu temporal lobe dan cigulate gyrus.

Sekarang Admin kongsikan keajaiban Al-quran bersama anda. Kajian demi kajian dilakukan dengan susah payah sedangkan dalam Al-Quran telah membuktikan penemuan yang baru dijumpai ini.

Surah Al-Alaq ayat 15-16

Ketahuilah, sesungguhnya jika dia tidak berhenti (berbuat demikian) Nescaya Kami tarik ubun-ubunnya (iaitu)ubun-ubun orang yang mendustakan lagi durhaka. (Al-Alaq ayat 15-16)

Sebelum kami mengulas dengan lebih lanjut tentang ayat di atas, kami mohon saudara sudari pembaca mengambil kitab tafsir Al-quran dan rujuk pada ayat yang kami paparkan di atas.

Jika saudara melihat ayat tersebut, perkataan (Nasiya) bermaksud ubun-ubun. Menurut kitab tafsir Ibn Kathir (ubun-ubun yang berdusta) yang dipaparkan dalam ayat tersebut bermaksud, ubun-ubun Abu Jahal menipu dalam percakapan dan perbuatan. Dalam konteks otak, bahagian yang dinamakan sebagai frontel lobe adalah ubun-ubun. Melalui ubun-ubunlah, suatu kebenran atau pembohongan dapat dikenalpasti.

Subhanallah, apa lagi yang boleh kita katakan selain Al-Quran sememangnya diturunkan sebagai panduan kepada seluruh Umat manusia. Berimanlah dengannya dengan sebenar-benar Iman.

Sumber artikel ini Admin ambil daripada ehbloger.blogspot.com dan ubah beberapa baris ayat dengan ayat Admin sendiri. Semoga sama-sama dapat ambil manfaat daripada artikel yang bertajuk Al-Quran Merungkai Cara Mengesan Penipuan ini. Sekian.

Artikel yang berkaitan:

Filed Under: ajaib

Tags:

RSSComments (4)

Leave a Reply | Trackback URL

 1. Yasmin Aris says:

  Subhanallah !
  Nak sharee !! :’D

 2. sibieha says:

  nak share jugak ya

 3. luke says:

  Rujukan terbaik dan lengkap untuk umat manusia.
  JOM usha post terbaru luke di ~ recently posted..Budget 2013: Rebat RM200 pembelian telefon pintar 3G disalahguna.My Profile

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

CommentLuv badge
 • Sponsored


  Rating for pelikbinajaib.com